او اظهار داشت: «طي دوره هخامنشي بهرهبرداري نمک در چهرآباد رونق فراواني داشته و معدنکاران با ايجاد تونلهاي بسيار بزرگ و مرتفع، حجم بسيار زيادي از نمک را با استفاده از ابزارهاي معدنکاوي همچون کلنگ و تيشه استخراج ميکردهاند.
ريزش معدن قبل از کشتهشدن مردان نمکي
عالي گفت: «از نتايج بسيار مهم کاوش اين فصل پي بردن به اين مساله بود که ريزش معدن در دوره هخامنشي قبل از حادثه کشته شدن مردان نمکي نيز صورت گرفته و احتمال ميرود ريزش بخشهايي از تونلهاي معدن به دليل تکان خوردنهاي تکتونيکي يا احتمالاً ريزشهاي تعمدي بوده باشد.»
سرپرست هيات کاوش مردان نمکي افزود: «حادثه ريزش معدن که منجر به کشته شدن مردان نمکي در دوره هخامنشي شده، در واقع آخرين دوره استخراج نمک در زمان هخامنشيان بوده است.»
کشف سه تونل در محدوده کاوش
او تصريح کرد: «از ديگر نتايج کاوش اين فصل کشف تونلهاي جديد در سه بخش از محدوده کاوش بود. يکي از تونلها در گوشه شمال شرق محدوده کاوش و نزديک پرتگاه قرار دارد. تونل بسيار مرتفع بوده و کاملاً با آوار و واريزههاي معدني پر شده است. اين تونل در واقع ادامه تونل تخريب شده در ترانشه A است که در دل کوه معدن نمک امتداد يافته است.»
عالي در ادامه افزود: «تونل ديگر در گوشه جنوب غرب محدوده کاوش و در روزهاي آخر کاوش کشف شد. اين تونل در تحتانيترين بخش ترانشهC قرار گرفته است. بيشتر قسمتهاي آن با آوار و واريزههاي معدني پر شده و فقط قسمتهايي از آن بهصورت فضاي خالي باقي مانده است. بر سرتاسر ديوارها و سقف تونل اثر و رد ابزارهاي معدن کاوي ديده ميشود.»
اين کارشناس باستانشناسي گفت: «تونل سوم در بخش فوقاني ترانشه c کشف شد که در جهت شمال شرق امتداد يافته است. با توجه به محدوديت زماني در اين فصل، کاوش عمقي در تونلهاي مکشوفه انجام نشد و به فصل آينده موکول گرديد.»
ترانشههاي چهارگانه، محدوده فصل دوم کاوش
او همچنين با اشاره به اهداف اين فصل کاوش اظهار داشت: «تکميل لايهنگاري سال گذشته، بهدست آوردن اطلاعات بيشتر از چگونگي معدنکاوي دوره هخامنشي و ساساني و درک وجوه تمايز و تشابه تکنيکهاي دو دوره و بهدست آوردن اطلاعات از لايههاي احتمالي پيش از دوره هخامنشي، از اهداف فصل دوم کاوش بود.»
عالي در ادامه افزود: «محدوده اين فصل کاوش ترانشههاي چهارگانه سالهاي گذشته بود که با همکاري ميراثفرهنگي زنجان، دانشگاه محقق اردبيلي، و دانشگاه بوخوم آلمان مورد مطالعه و بررسي قرار گرفت.»
سرپرست هيات کاوش مردان نمکي تصريح کرد: «در کاوش سال گذشته لايههاي سه دوره اصلي هخامنشي، ساساني و دوران متاخر اسلامي مشخص شده بودند. امسال با ايجاد ديوارههاي لايهنگاري جديد در قسمتهاي مختلف ترانشههاي چهارگانه، جزئيات لايههاي باستاني سه دوره با دقت مورد مطالعه و بررسي قرار گرفتند.»
او با اشاره به اهداف مطالعه و بررسي لايههاي باستاني سه دوره گذشته گفت: «پي بردن به ماهيت لايهها و چگونگي تشکيل آنها، همچنين رديابي آنها در بخشهاي مختلف محدوده کاوش در راستاي جداسازي دورههاي تاريخي و در نهايت پي بردن به نحوه ريزش تونلهاي معدن در دو دوره اصلي استخراج نمک، از اهداف اصلي اين مطالعات بود.»
کشف بقاياي گياهي غيربومي استان
سرپرست هيات کاوش مردان نمکي در رابطه با يافتههاي فصل دوم کاوش، اظهار داشت: «همچون سالهاي گذشته، کاوش اين فصل با کشف يافتههاي بسيار زيادي همراه بود. بيشتر يافتهها از جنس مواد ارگانيک بود و عموماً شامل بقاياي گياهي مثل چوبها، هسته ميوهها و بذرها، چرم و پوست حيوانات، بقاياي جانوري مثل استخوانها و شاخ حيوانات، پارچهها و مواد غير ارگانيک مثل سفالها و قطعات فلز ميشد.»
او با اشاره به مهمترين يافتهها افزود: «از مهمترين يافتهها ميتوان به بقاياي گياهي غيربومي استان همچون ميوه بلوط و پنبه دانه اشاره کرد.»
عالي در پايان اظهار داشت: «در اين فصل مطالعات ميانرشتهاي همزمان با کاوش باستانشناسي در معدن نمک و آزمايشگاههاي مربوطه در زمينههاي مختلفي از جمله انسانشناسي، گياهشناسي، جانورشناسي، زمينشناسي و .. انجام يافت که نتايج آنها بهزودي اعلام خواهد شد.»
/119
انتهای پیام/